Wyboista droga mleczna

Na pytanie: „Dlaczego nie piję mleka?” odpowiem krótko: „Bo krowy przestały jeść trawę”.

Niby zwykła trawa, ale dostarcza krowie kwasów omega-3. Jeśli nie ma trawy, to i kwasy omega-3 są deficytowym składnikiem i mleko jakieś inne, nawet koty nie chcą go pić.

Gdzie się podziała ta „Czarna krowa w kropki bordo” co „gryzła trawę kręcąc mordą”. Dziś stoi w czystej wykafelkowanej oborze (jeśli obora siedmiogwiazdkowa, oczywiście). Podobno jest szczęśliwa i daje więcej mleka. Wcina kiszonki, śrutę sojową lub słonecznikową, otręby pszenne, wysłodki buraczane, i inne dodatki. Te dodatki są mimo wszystko najciekawsze. Wśród nich hormony (w USA stosowane na szeroką skalę, w Europie póki co notuje się ich mniejszy udział), stosowane po to by stymulować wytwarzanie mleka i zwiększać płodności.

Zresztą komu krowa potrzebna, jeśli w Polsce Mlekomaty mleko podobno dają.

Ale tak całkiem poważnie. Argumentów za odstawieniem tegoż eliksiru przereklamowanej „wielkości” jest dużo więcej i większość z nas pewnie o nich słyszała. Zwięźle rzecz ujmując, wątpliwości budzą:

  1. Skład- mleko krowie zawiera zbyt dużo jak na nasze wymagania białka , wapnia, fosforu i sodu.
  2. Stosowane w czasie hodowli hormony i antybiotyki- hormony mają zwiększyć mleczność krowy, jej możliwości rozrodcze a antybiotyki wyleczyć m.in. wyeksploatowane i zainfekowane wymiona.
  3. Kazeina– główne białko mleka, degradowane przez enzym, który zanika u człowieka, gdy ten kończy 3 rok życia. Inna nieco ważniejsza kwestia, to fakt, że kazeina (tak jak laktoalbumina, laktoglobulina) odpowiada za alergię na mleko krowie.
  4. Laktoza– cukier mleczny, degradowany przez enzym, który również traci swą aktywność wraz z wiekiem człowieka. Dodatkowo jednym z produktów rozpadu laktozy jest galaktoza, nazywana potocznie cukrem śluzowym, i to ona jest obwiniana za chroniczny katar, zapalenie zatok, uszu, oskrzeli itd.
  5. Wapń– jego wysoka zawartość nie idzie w parze z przyswajalnością, stwierdzono nawet że w społeczeństwach, w których pije się mleko (Europa, USA), powszechniejsza mimo wszystko staje się osteoporoza.
  6. Komórki somatyczne– pochodzą z wymienia krowy a ich zawartość w mleku jest miernikiem zdrowotności zwierzęcia. Zdrowa krowa zawiera do 100 tysięcy komórek, z chwilą wtargnięcia bakterii chorobotwórczych do wymienia, organizm krowy odpiera ten atak wysyłając białe ciałka krwi, które posiadają zdolność wchłaniania i niszczenia zarazków (niektórzy nazywają to ropą). Więcej o tym zagadnieniu w artykule Stanisław Nowowiejskiego „Komórki somatyczne w mleku”.

Tyle tytułem wstępu. Przestaliśmy pić i czekamy na rezultaty. Trzeba powiedzieć dość atopowem zapaleniu skóry, nieswoistemu zapaleniu jelit i przewlekłemu zapaleniu zatok, chcemy żyć długo i szczęśliwie, bez konieczności stosowania sterydów.

W następnym poście, trochę więcej o mleku od strony naukowej.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Uncategorized. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s