Gluten w diecie dziecka

Zgodnie z zaleceniami ekspertów z Komitetu Żywienia Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) oraz Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) [1,2], jaki i wszelkich informacji znalezionych w mediach, mniej więcej pięć lat temu zdecydowaliśmy się na stopniowe dodawanie niewielkich ilości glutenu (w postaci kaszy manny) do matczynego (czyli mojego) mleka/ przetartych jarzyn/ zupek, w celu przyzwyczajenie jeszcze niedojrzałego układu pokarmowego i odpornościowego Naszego Na Okrągło Głodnego Potomka. Jeśli pamięć mnie nie myli zaczęliśmy w 5 mż.

Przy założeniu, że karmisz dziecko naturalnie, obowiązuje następująca zasada. Zaczynamy około 4 mż od 2-3 g (pół łyżeczki) na 100 mL płynu (mleko, woda, zupa) i tak codziennie przez 2 pierwsze miesiące, natomiast w kolejnych trzech miesiącach możemy zaserwować pełną porcją kaszki zawierającej gluten. Po 10 mż wprowadzamy inne produkty zawierające gluten (np.: biszkopty).

Schemat ten wygląda nieco inaczej, gdy karmisz dziecko mlekiem modyfikowanym. Zaczynamy od tej samej porcji, ale dopiero w 6 mż, w 8 mż podwajamy porcję ,a w 9 mż wprowadzamy inne produkty zawierające gluten.

A co z matką karmiącą? Czy ona też ma odstawić produkty zawierające gluten na czas karmienia?

Jak wynika z badań naukowych (których jest mało, a metody w nich nie dają jednoznacznej odpowiedzi) gliadyna (składnik glutenu, Ryc.1) przechodzi do mleka matki karmiącej będącej na normalnej diecie, ale jest tam w ilościach niewielkich, średnio 178 ng/mL, a maksymalnie 1200 ng/mL. Zatem zakładając możliwie największe przenikanie gliadyny do mleka, to i tak jej ilość jest stosunkowo mała (zaledwie 0,12 mg/100 g mleka) [3,4].

Ryc.1. Budowa glutenu; źródło: http://www.precisionnutrition.com/all-about-gluten

Ryc.1. Budowa glutenu; źródło: http://www.precisionnutrition.com/all-about-gluten

W każdym razie, przyjęło się twierdzić, że karmienie piersią zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę trzewną (celiakię, Ryc.2), bo matczyne mleko gwarantuje minimalną ekspozycję na białka pszenicy, co stymuluje układ odpornościowy. Aczkolwiek, według przeprowadzonej w roku 2015 metaanalizy dotychczasowych wyników badań (21 publikacji) z zakresu zaleceń związanych z karmieniem niemowląt i ich znaczenia w zapobieganiu celiakii u dzieci [5,6], okazało się, że:

  1. Karmienie piersią, tak jak i karmienie sztuczne, nie wpływają znacząco na ryzyko wystąpienia celiakii wśród dzieci;
  2. Opóźniona ekspozycja na gluten nie wpływa na ryzyko wystąpienia celiakii wśród dzieci z grupy ryzyka, przy czym opóźnienie to wiąże się z jednoczesnym opóźnieniem rozpoznania choroby;
  3. Nie ma znaczenia czy gluten zostanie podany w mleku matki, czy nie (mleko matki nie spełnia zatem roli protekcyjnej w trakcie włączania glutenu);
  4. Ilość glutenu nie zmniejsza ryzyka wystąpienia choroby, aczkolwiek zbyt duże ilości glutenu zwiększały ryzyko;
  5. Długość karmienia piersią nie wpływa na pojawienie się celiakii, opóźnienie i łagodzenie jej objawów;
  6. Dieta matki podczas ciąży i laktacji nie wpływa na ryzyko rozwoju choroby.

Wyniki tej metaanalizy wprowadzają trochę zamieszania i poczucia, że chyba nadal nie wiele wiemy. Nie pozostaje nam nic innego jak odwołać się do swojej intuicji i przede wszystkim nie wariować. A jeśli już do czegoś przyzwyczajać, to z pewnością do owoców i warzyw (zwłaszcza tych zielonych i liściastych).

Piśmiennictwo:

  1. FSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific opinion on the appropriate age for introduction of complementary feeding of infants. Available at: http://www.efsa.europ.eu/en/efsajournal/doc/1423.pdf (accessed 1 December 2014).
  2. ESPGHAN Committee on Nutrition; Agostoni C, Decsi T, Fewtrell M, et al. Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2008; 46: 99–110.
  3. Chirdo F.G., Rumbo M., Anon M.C., Fossati C.A. Presence of high levels of non-degraded gliadin in breast milk from healthy mothers. Scand J Gastroenterol. 1998;33:1186-1192.
  4. Troncone R., Scarcella A., Donatiello A., Cannataro P., Tarabuso A., Auricchio S. Passage of gliadin into human breast milk. Acta Paediatr Scand. 1987;76:453-456.
  5. Szajewska H., Shamir R., Chmielewska A., Pieścik-Lech M., Auricchio R., Ivarsson A., Kolacek S., Koletzko S., Korponay-Szabo I., Mearin M.L., et al. Systematic review with meta-analysis: early infant feeding and coeliac disease – update 2015.  Aliment Pharmacol Ther. 2015, doi: 10.1111/apt.13163.
  6. Størdal K., White R.A., Eggesbø M. Early feeding and risk of celiac disease in a prospective birth cohort. Pediatrics 2013;132:1202–9.

funny-gluten


 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Biochemia i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s