Warzywno-owocowe urodziny, czyli jak zrobić urodziny dla wszystkożernej rodziny

Grunt to prostota i minimalizm, oraz dostęp do sezonowych owoców i warzyw.

Aby zadowolić kubki smakowe gości wychowanych w kulcie i poszanowaniu kuchni tradycyjnej, radzę nie zaskakiwać ich egzotyką i kulinarnymi fanaberiami. Mając nawet najlepsze intencje, prędzej wzbudzimy zniechęcenie niż zachwyt. Nie zmuszajmy zatem do konsumpcji potraw, które nierzadko mają oryginalne nazwy a sam ich wygląd jest nieco osobliwy. Pamiętajmy też, że eliminacja wysoko przetworzonych produktów spożywczych, choć zdrowa i pożądana, to spotyka się często ze sprzeciwem szerszego grona. Tłum bowiem domaga się soli, glutaminianu, aromatu identycznego z naturalnym, narzeka na zbyt dużą ilość czosnku,  czy zieleniny pływającej w zupie i przypomina „że zielonym to się nikt nie naje”.  Bywa i tak. Pamiętajmy bowiem, że smak produktów naturalnych może być bardzo odmienny od smaku tych, zakupionych w sklepach, zamkniętych w rozmaitych opakowaniach i zalanych miksturami gwarantującymi długowieczność.

Ale niech nas to nie zraża. Czas, emocje i chęci poświęcone kulinarnym eksperymentom kiedyś zaprocentują.

Jako że tegoroczne urodziny Potomka obchodziliśmy kilkakrotnie, a na dodatek na  różnych kontynentach i w różnym składzie osobowym, elastyczność była Naszym atutem.

Pic.1. Wegańskie lody w Rovinj/Croatia.

Pic.1. Wegańskie lody w Rovinj/Croatia.

Myślę, że podźwignęliśmy to zadanie i zachęcamy do podjęcia podobnego wyzwania!

A poniżej przykładowe menu w dwóch opcjach:

MENU I: Międzynarodowe party z alergikami różnej maści w tle:

-wegańskie sushi, marynowany imbir i wasabi

-pasztet warzywny z czerwonej fasoli

-humus klasyczny

-humus z czerwonymi burakami

-chleb na zakwasie żytnim

-krakersy bezglutenowe

-pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami

-słupki marchewki i ogórka

-muffinki bananowo-daktylow-marchewkowe

-babeczki budyniowe na mleku roślinnym

-tort „owocowa wyspa”

-szaszłyki owocowe

-wegański tort czekoladowy z owocami

-chipsy z batatów, jarmużu i jabłek.

Pic.3. puk..puk... co jest w  środku.

Pic.3. puk..puk… co jest w środku.

Pic.4. Słodko i kolorowo.

Pic.4. Słodko i kolorowo.

Pic.5. Tort "owocowa wyspa".

Pic.5. Tort „owocowa wyspa”.

Pic.6. Birthday party.

Pic.6. Birthday party.

 

MENU II: Polskie klimaty:

-zupa pomidorowa z ryżem/kaszą jaglaną

-ziemniaki gotowane na parze/zapiekane w piekarniku

-surówki: marchew z jabłkiem, seler z rodzynkami

-leczo po węgiersku

-brokuł surowy/gotowany na parze

-falafle

-wegańskie sushi, marynowany imbir i wasabi

-pasztet warzywny z soczewicy i białej fasoli

-humus klasyczny

-moja guacamole

-chleb na zakwasie żytnim, ze słonecznikiem i pestkami dyni

-sałatka z selera i ananasa

-słupki marchewki, ogórka, selera naciowego, awokado posypane ziarnami sezamu

-muffinki dyniowe i bananowe

-tarta owocowa z kremem kokosowym

-owoce sezonowe

-wegański tort budyniowy z owocami… made by SISTER.

Pic.7. Sushi jak zwykle kusi.

Pic.7. Sushi jak zwykle kusi.

Pic.8. Wegańska tarta owocowa....by RP.

Pic.8. Wegańska tarta owocowa….by RP.

Pic. 9. Wegański tort... by Sister.

Pic. 9. Wegański tort… by Sister.

Aczkolwiek, radykałami nie jesteśmy i dla wybranych było też mięsiwo…. Ku pokrzepieniu serc ….

A dziecieki i tak wolą marchewkę!!!!!!

Pic.10. W prostocie piękno i zdrowie.

Pic.10. W prostocie piękno i zdrowie.


 

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii Na talerzu i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s